Hoe lang kan ik de overschot van mijn verf bewaren?

Hoe lang kan ik de overschot van mijn verf bewaren?

Team Tintrio Team Tintrio

Daar is geen supersimpel-altijd-juist-antwoord op te geven, helaas. Het hangt af van welke soort verf je hebt (bijvoorbeeld: watergedragen muurverf is anders dan solventgedragen aflak), of je het verfblik al geopend hebt en al dan niet weer goed afgesloten hebt, en allerlei andere bewaarcondities (bijvoorbeeld de temperatuur). Afhankelijk van al die factoren, zal je de overschot van je verf enkele dagen, weken of maanden tot zelfs enkele jaren kunnen bewaren. 

 

Enkele tips om verf te bewaren

  • Bewaar je de verf in de oorspronkelijke pot, sluit die dan goed af. Probeer tussen het schilderen door ook zo veel mogelijk het verfblik af te sluiten. Hoe minder lucht er bij de verf komt, hoe beter. Zo is het bijvoorbeeld ook een goed idee om kleine restjes verf over te gieten in een kleiner potje, zoals een confituurpotje (let er wel op dat je het goed kunt afsluiten).
  • Bewaar de verf vorstvrij. Zet je verf bijvoorbeeld niet in de garage in de winter, want daar is de temperatuur vaak te laag. Is je verf bevroren geweest, dan zal je ze niet meer kunnen gebruiken.

Hoe je weet of de verf nog kan gebruiken

  • Watergedragen verf stinkt als ze slecht is. Even het deksel eraf en je zal het snel weten.
  • Bindmiddel drijft na een tijd helemaal bovenaan. Je moet de verf dan goed omroeren. Lukt dat nog perfect, dan kan je de verf gerust nog gebruiken. Lukt dat niet, dan is de verf onbruikbaar. 

 

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Opmerking toevoegen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.